Min framtidsspaning för Facebook


Skulle precis till att somna igår kväll då jag liksom fick en helt ny bild i huvudet av vad det kommer bli av facebook i framtiden.
(Jag tänker på annat också innan sänggående) Bilden var så tydlig att jag känner mig manad att berätta om den. Jag kanske inte är den första men ändå….

Jag tror att FB kommer delas upp i flera delar. En privat del och en mer publik del. Den privata delen rör ens vänner, statusar, nya foton etc medan den publika delen rör nyheter i stort så som inbjudningar och information från grupper man är med i. (Idag funkar det ju redan lite så med startsidan. Man väljer att se vänners statusuppdateringar eller nyheter). Tror det skulle bli mycket enklare att ta sig runt på sidan med den här uppdelningen och mycket av irritationen skulle försvinna.
Varför inte ha en alldeles egen sida som får heta; Mina spel! Eller vänners spelnyheter!
Men det är sedan inte heller lätt att ta reda på vad som egentligen är privat och vad som är publikt? Allt flyter ju ihop idag så man blir alldeles snurrig. Någon kanske tycker att gruppinbjudningar och info om det ska ligga på ens privata sida – vad vet jag?
Det viktiga tror jag dock blir att få känna att man har kontroll över det egna informationsflödet så det inte går över och blir till spamkänsla varje gång man loggar in på FB.

I sin nuvarande form funkar det illa i min mening. Lite rörigt med nyheter från alla grupper man är med i, div fanpages, upplagda foton, upplagda länkar, ja listan är lång.
Ibland är det svårt att hitta och jag missar säkert en hel del som kunde varit kul medan jag kunnat vara utan lite annat. ”Kanske det ska finnas en kanal som heter gruppnyheter, en kanal som heter vän-nyheter, fotonyheter osv.”

Nog om detta! Nu över till min lilla andra tanke/framtidsspaning!
Jag tror de stora aktörerna, alla företag och press etc kommer ta sig in på ett helt annat sätt. Idag har man nyheterna på respektive företagshemsida. Vill jag läsa Aftonbladet så går jag till dem och likaså i min mobil men i framtiden kanske man prenumererar på deras nyheter och får dem direkt in på sin FBsida. Man väljer alltså själv vilka nyheter som ska komma till en! Blir mer gripbart då och man kan lättare sålla ut bland all information. Är jag till exempel väldigt intresserad av miljöfrågor så kanske jag får såna artiklar sända till mig på FB. Valet ligger hos mig som konsument.

FB kommer fungera som en alldeles egen digital unik profil – som idag men mycket mer utarbetad och nischad efter den enskildas behov.

Man kanske till och med gör sina bankärenden från sidan?
Bokar biobiljetter? Beställer bord? Ja, you do the math.

Om detta sedan är nåt önskvärt eller inte vet jag inte men jag tror att FB tjänsten är här för att stanna och inget som ”dör ut” med tiden och självklart kommer tjänsten att utvecklas som den ju gjort hela tiden. Detta var i alla fall mina torsdagstankar kring det hela. (eller rättare sagt nattens tankar)

Facebook

Annonser

5 kommentarer

 1. Therese Reuterswärd · januari 28, 2010

  Härliga tankar, och jag håller med om att man i högre grad kommer vilja sätta upp egna filter, regler och prenumerationer framöver. Men jag hoppas att det inte blir vattentäta skott mellan kommersiellt/fan pages och personligt. För det finns ju en nytta i att se vad mina vänner köper/bokar/använder för produkter?

 2. Lotta Ekberg · januari 28, 2010

  Det har du rätt i att man vill se vad ens vänner konsumerar/använder! 🙂
  Tanken är ju att man delar med sig till varandra!
  Men som sagt, gyttrigt nu med all info som känns totalt virrig!
  //

 3. Ulf · februari 13, 2010

  Nä, lägg ner Facebook och Twitter och andra menlösa Web 2.0 tjänster. Dags att sluta stirra på grannens statusuppdateringar och titta framåt!

  Facebook har inget som man inte redan borde ha i sin mobiltelefon eller direkt på skrivbordet i en Gadget. Ett syndikerat RSS flöde med nyheter, statusuppdateringar, foto, video och så en riktigt bra medelandehantering förstås som t ex Google Wave.

  Vem bryr sig om 1000000 helt menlösa applikationer, sociala grupper utan aktivitet och 220 miljoner användare som hypnotiserats av att titta på sina vänners bekantas statusuppdateringar?

  Vill man ha information så söker man upp den. Man sitter inte på ”Fejjan” och väntar på att den ska hitta till dig, eller?

 4. Lotta Ekberg · februari 13, 2010

  Intressant input men jag tycker inte att det ena nödvändigtvis utesluter det andra.
  Jag söker info på andra håll än Facebook oxå! Ser FB som ett komplement i mitt liv och inte ”ett istället för” fenomen.
  Kan inte rå för det – jag ser mer fördelar än nackdelar med sociala medier och tycker det är ett lyckkast att jag får arbeta med det och se den ständiga utvecklingen.
  Men alla tycker olika och det är väl så det ska vara i livet. 🙂

 5. Ping: Min FB-framtidsspaning är snart verklighet | Lotta Ekberg Webbkommunikatör & Voiceover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s